Vaak hebben vaders en moeders wel eens een adviesje nodig.
Dr. Marga Akkerman is kinderpsychologe en een studievriendin van OmeWillem. Marga heeft in veel tijdschriften opvoedtips gegeven en boeken geschreven over opvoeding. Zij zal vragen beantwoorden die bij jullie leven.
Vragen over opvoeden, eten, naar bed gaan, vriendjes, consequent zijn,streng zijn, nee durven zeggen, relatie broertjes en zusjes, bang zijn, de nieuwe baby, de nieuwe vader- of moeder etc.
Ome Willem geeft vanuit zijn invalshoek commentaar.

Wie stelt een vraag?


wessel vraagt: Hallo ik den verliefd op een jongen van mijn school. Maar ja ik den een jongen. Ik vind hem echt super knap. Wat nu?? Den ik homo en wat dan??? Gr. Wessel
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Wessel, Verliefdheden op de basissschool of de middelbare school duren vaak een paar weken of een paar maanden en dan is het weer voorbij. Dat je nu voor het eerst verliefd bent op een jongen, wijst er op dat je wel gevoelig bent voor homosexualiteit. Maar als ik jou was, zou ik eerst afwachten hoe het verder met de verliefdheid gaat. Blijf je op jongens vallen, dan ben je homo. En wat dan? Hoe gewoner jij het zelf vindt, hoe makkelijker je het hebt. Dus wees maar lekker verliefd en ga er geen probleem van maken.

Rick vraagt: Hallo Ome Willem, Als kinderen (die niet op mijn school zitten) aan mij vragen op welke school ik zit, en ik zeg dat, gaan ze me uitlachen. Want ik ben verstandelijk beperkt. Wat kan ik doen? Met vriendelijke groeten, Rick.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Rick, Ik geloof dat de kinderen die jou uitlachen, zelf niet begrijpen wat ze aan het doen zijn. Wie lacht een ander nou uit? Wees trots op jezelf dat je op zo''n school zit, dikke kans dat het daar leuker is dan op al die andere scholen. Want op jouw school wordt er extra veel aandacht aan alle leerlingen besteed en dat zouden alle kinderen wel willen. Dus Rick, laat ze maar lachen, en onthou dat jij het beste af bent met jouw school.

Kind dat denkt dat leven geen nut heeft vraagt: Wat is er nou leuk aan leven ik vand er niks aan...
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Tja, lieve schrijfster Kind-dat-denkt-dat-leven-geen-nut-heeft, wat je schrijft is een ongemakkelijke toestand. Dan heb je van die dagen of weken of zelfs maanden, dan voel je je nutteloos en overbodig en waardeloos. Moe, saggerijnig, niks deugt en jijzelf al helemaal niet. En wie jou probeert op te beuren, moet uit je buurt blijven. Ik heb een moeilijk antwoord voor je: voor een betere stemming moet je het zelf aanpakken. En dat begint met eens even grondig aan jezelf een aantal vragen stellen. Hoe ben ik zo in de put gekomen? Heeft iemand mij in de steek gelaten? Heb ik te veel onvoldoendes gehaald? Krijgen anderen altijd veel meer zakgeld dan ik? Vinderen anderen mij veel te dik? Misschien word je gepest en ben je dat helemaal zat. Als je eenmaal de oorzaak weet van je grijze stemming, kun je gaan nadenken over hoe je het kunt gaan aanpakken. Als je in de steek bent gelaten, blijf dan niet thuis zitten kniezen maar spreek af met een vriend of vriendin die ook best leuk is. Te veel onvoldoends halen, betekent meer aan je huiswerk doen. Kost je dat te veel moeite, dan zit je gewoon op de verkeerde school. Wil je meer zakgeld, ga dan klusjes doen in huis of zoek een baantje. Ben je te dik, ga dan gezonder eten. Word je gepest, vertel het dan toch maar een keer aan je ouders. Want weet je, iets voor elkaar krijgen wat je moeilijk vindt, is de beste garantie voor een leuker leven. Heel veel succes!

Zinna vraagt: Hallo,ome willem ik ben verliefd op een jonge ik ben 12 jaar en ik weet niet hoe ik verkering aan hem moet vragen hij is even oud als mij en ik weet niej zeker of hij mij leuk vind! Plszz help my!!!...
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Zinna, Van Mandy kreeg ik dezelfde vraag. Als je mijn antwoord aan haar leest, weet je precies hoe je het moet gaan aanpakken. Veel succes en ik hoop dat hij ja zegt!

mandy vraagt: hallo ik ben mandy appelman en ik ben op iemand hij heet benny maar ik durf hem niet verkering te vragen.hier een paar redenen:ik weet niet of hij mij ook leuk vind,ik weet niet hoe ik het moet vragen. help me alstjebliefd.................!!!!!!!!!!!
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Mandy, Ik snap dat je bang bent om het te vragen want stel je voor dat hij niet wil! Ga daarom eerst eens goed kijken of je kunt merken dat hij jou wel leuk vindt. Kijkt hij wel eens leuk naar je? Staat hij vaker dan eerst bij je in de buurt? Heeft hij vrienden die je eerst eens zou kunnen polsen? Als je denkt dat je een kans maakt, zou ik gewoon zeggen: Benny, als ik eerlijk ben moet je weten dat ik jou hartstikke leuk vindt. Als je denkt dat je geen kans maakt, zou ik er niet over beginnen. Neem de tijd! Voor jezelf goed om erachter te komen of je hem leuk blijft vinden, en voor Benny ook. Hij moet zich niet overvallen voelen door jouw vraag en van schrik meteen ''nee'' zeggen. Of ''ja'' terwijl hij het niet meent. Moeilijk hè? Succes!

dodo vraagt: wat moet je een meisje van 23 jaar vragen als je verkering met haar wil
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Dodo, Om je vraag te kunnen beantwoorden, zou ik veel meer van je moeten weten. Hou oud ben je zelf, hoe lang ken je haar al, waar ken je haar van, bij wat voor gelegenheden zie je haar, enz. Met jouw vraag kun je denk ik veel beter terecht bij je vrienden en vriendinnen. Zij kennen jou zeker en dat meisje van 23 misschien ook wel en kunnen je vast en zeker tips geven hoe haar te benaderen. Veel succes!

anthony vraagt: ik ben homo en ik ben verliefd op een jongen uit men klas we zijn beide 11 jaar maar ikk weet niet of hij homo is en ik durf het niet aan te vragen met hem omdat ik bang ben voor zijn reactie en die van men klasgenoten
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Anthony, Jij weet op je 11e al dat je homo bent maar dat geldt voor een heleboel andere jongens niet. Als ik jou was, zou ik het hem niet vragen, je vraagt toch ook niet aan een ander uit je klas: ben jij soms hetero? Ik kan mij voorstellen dat je bang bent voor zijn reactie en die van je klasgenoten. Maar verliefdheden op jouw leeftijd duren vaak maar kort dus als je je verliefdheid voor jezelf houdt, heb je er het minste last van. Het wordt wat anders als je 14 jaar of ouder bent, dan wil je een verkering veel meer in het openbaar kunnen laten zien. Maar de meeste kinderen van 11 jaar hebben die behoefte niet en vinden het genoeg om te kijken of die ander speciale aandacht voor jou heeft. Dan kun jij natuurlijk ook doen en dan merk je wel of hij jou ook een beetje speciaal vindt. Succes!

ouders ilse vraagt: Graag zouden wij Ome Willem willen bedanken !Ilse heeft met ons gesproken , ja ze gaat nu een strengere aanpak krijgen !Dit zal in het voordeel zijn van haar ,zodoende gaat ze beter leren op school ! Nogmaals dank ! Ouders van ilse
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Wat leuk om te horen! Veel succes!

nina vraagt: hoi ik ben nina ik ben op wouter hamel en ik ben 10 en dus te jong voor hem!! maar daar ben ik best verdrietig om mijn vraag is als ik twintig ben of ik dan misschien als he met hem kan ja soort van verkering kan nemen en let op ik zeg als!!!!!
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Ja hoor, dat kan. Zijn er trouwens geen andere leuke jongens om verkering mee te hebben? Uit je klas of zo? Het lijkt me zo lang duren om tien jaar op een verkering te moeten wachten. Veel succes!

cindy ide vraagt: lieve ome willem, ik ben verliefd op een meisje helpme!
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Cindy, je schrijft niet waarbij je geholpen wilt worden, maar er zijn al vaker vragen gesteld door kinderen die verliefd zijn op ''van hetzelfde''. Misschien kun je het beste eerst die vragen eens doorlezen en als er dan nog iets is wat je weten wilt, laat het me dan weten. Groeten en maak er wat moois van!

ilse vraagt: Ik ben een meisje van 15 jaar .Ik ga mijn schooljaar moeten overdoen !Ik ben veel te vrij en mag alles doen . Graag zou ik een veel strengere opvoeding willen , ja echt dat meen ik !Ik verdiend strenge straf , als moet kletsen !kan je mij helpen aub
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Ilse, het lijkt me belangrijk dat je tegen je ouders zegt wat je nu aan Ome Willem hebt geschreven. Je hebt ze nodig om af spraken te maken voor bepaalde dingen, bijv. huiswerk maken, niet uitmogen als je huiswerk nog niet af is, geen telefoonabonnement krijgen maar een beperkt beltegoed, van die dingen. Ik denk dat je ouders het heel fijn vinden om dat van jou zelf te horen. Ouders doen vaak wat zij zelf denken dat voor hun kind het beste is, maar als jij nu al weet dat het anders moet, dan zou ik ze dat echt duidelijk gaan maken. Streng zijn voor jezelf is in je eentje haast niet op te brengen.

Anoniem vraagt: Hoi Ome Willem, Ik heb een vraag ik ben een jongen van 15 jaar en ben Homo en ben verliefd op een jongen in mijn klas hoe kan ik erachter komen als hij ook Homo is!!! Dit was mijn vraag bedankt alvast voor het antwoordt Groetjes...
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Anoniem, Eigenlijk is jouw vraag: hoe kan ik verkering met hem krijgen? Lees mijn antwoord aan Rick. De manier om het aan te pakken maakt niet uit voor een meisje of een jongen. Stapje voor stapje te werk gaan, net als bij Rick en dan merk je wel hoe ver je komt. Dat is in jouw geval extra belangrijk omdat de jongen uit jouw klas misschien ook nog tijd nodig heeft om uit te vinden of hij zelf homo is. Succes!

rick de vries vraagt: Beste Ome Willem, het is nu april, en we moeten nog wachten tot we naar de camping gaan. En op de camping zit er een meisje waar ik verliefd op ben. Maar ik durf het niet tegen haar te zeggen. Weet jij raad?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Rick, we hebben praattaal en lichaamstaal. Het is heel belangrijk om eerst met lichaamstaal aan de slag te gaan. Aardig naar haar kijken, bij haar in de buurt gaan staan, kijken of ze aardig terugkijkt, of ze bij je in de buurt blijft. Kijkt ze aardig terug, dan bedenk je wat om samen te gaan doen. Een ijsje kopen, naar het zwembad, iets waarvan jij denkt dat ze het misschien leuk vindt. Zegt ze ''nee'' op jouw plannetje, dan kun je gelijk ophouden. Zegt ze ''ja'', dan probeer je vaker met haar op stap te gaan. Zo kun je er wat meer achter komen hoe ze jou vindt. Dat zie je ook heel goed aan de manier waarop iemand naar je kijkt. En dan, Rick, op een goede dag, zeg je tegen haar dat je haar heel erg leuk vindt. En dan kijkt je weer naar haar gezicht. Zit ze naar je te stralen, dan gaat de rest vanzelf. Maar kijkt ze je niet stralend aan, dan kun je maar beter gewoon goede vrienden blijven. Trek er maar een weekje voor uit. Vrouwen vinden het fijn als mannen hun best voor ze doen. Heel veel succes!

desiree rokers vraagt: mijn zoontje eet bijna geen fruit als hij alleen is wel met andere kinderen eet hij een appel of peer maar dat was het ook. ook eet ihj liever geen rauwe groentes zoals komkommer of sla wanneer of hoe kan je daar spelende wijs mee beginnen want ik vind het belangrijk dat hij fruit en groente eet. hij is 2 jaar greotjes desiree
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Desiree, die zoon van jou lijkt me een grappig ventje. Hij leert van wat andere kinderen doen en niet alleen van zijn vader en moeder. Misschien eet hij vooral als het gezellig is en wil hij zich niet laten dwingen om iets te eten. Je zou haast zeggen: gelijk heeft ie. Dat zou je als volwassene toch ook niet moeten hebben? Je kunt hem 'moeilijke dingen' laten eten door er lekker dingen mee te combineren. Misschien vindt hij komkommer met een beetje zout veel lekkerder, of met een barbecue sausje, of sla met een beetje karvam. Als je weet wat hij wel lekker vindt, en je vergeet even hoe je iets zelf zou klaarmaken, dan kun je tot verrassende resultaten komen. Want het gaat niet om wat jij denkt dat lekker is, maar om wat je weet wat hij lekker vindt, en daarmee spelen. Veel plezier!

KKKKKKK vraagt: IK HEB EEN STIEF VADER WIJ KUNNEN NIET OPSCHIETEN HELP
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Je moeder heeft hem uitgekozen dus kun je dit het beste aan je moeder vertellen. Misschien heeft zij nog ideetjes om het beter te maken. Je stiefvader moet niet jou opvoeden, want hij is je vader niet. Hij kan het beste proberen met jou kameraden te worden. Maar dan moet jij hem ook wel die kans geven. Leuk is het niet, je hebt er niet om gevraagd. Veel kinderen vinden hun stiefvader maar een indringer. Probeer er eerst achter te komen of hij het goed met jou meent. En als dat zo is, ga je wat meer met hem rekening houden. Sterkte!

bb vraagt: hallo ik ben bijna 12 en ik heb een probleem.ik moet van de rechter bij mijn vader wonen maar dat wil ik niet.mijn vader wil er niet over preten met mij. ik woonde bij mijn moeder tot een jaar geleden en toen ging zij verhuizen.wat kan ik doen
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste bb, Als ouders een probleem hebben over bij wie hun kind gaat wonen, kunnen ze dat in het uiterste geval oplossen door naar de rechter te gaan. Die neemt dan de beslissing. De rechter heeft daar goed over nagedacht. Dan blijft er maar een ding over: je bij die beslissing neerleggen. Hebben je ouders jou goed uitgelegd waarom de rechter dit besluit heeft genomen? Heb je voor jezelf duidelijk waarom je niet bij je vader wilt wonen? Weet je ook voor jezelf de redenen waarom je bij je moeder wilt wonen? Zou de rechter misschien gedacht hebben: hij woont al zolang bij zijn moeder, dan nu maar eens een tijdje bij zijn vader? Want een vader en moeder zijn alletwee even belangrijk voor een kind. Heb je je vader gevraagd waarom hij er met jou niet over wil praten? Eigenlijk heb ik meer vragen voor je dan antwoorden. Ik kan wel opschrijven wat ik van kinderen hoor als ze zoiets meemaken. Dat is dan dat ze liever bij hun moeder wonen omdat die minder streng is. Of omdat ze het verdrietig vinden als hun moeder alleen is, of omdat ze bang zijn dat hun moeder het dan niet zelf redt. Of omdat ze diep in hun hart bang zijn dat ze hun moeder in de steek laten als ze het bij hun vader best wel naar hun zin hebben. Soms zijn kinderen bang dat hun moeder niet meer van ze houdt als die merkt dat ze hun moeder niet meer op de eerste plaats zetten. Dit soort moeilijke gedachtes hoor ik vaak als ouders gescheiden zijn maar nog steeds grote problemen hebben samen. En dan heb je als kind ook een heel groot probleem. Misschien denk je: ik ben bijna 12 en dan mag ik zelf kiezen. Maar dat is niet zo. Volwassenen vinden dat je een kind niet moet laten kiezen tussen zijn ouders. En daar ben ik het helemaal mee eens. Je zult vast wel ervaring hebben met dingen waarbij het anders ging dan jij graag wilde. Bijvoorbeeld dat je een film op tv wilde afkijken wat niet mocht. Of dat je iets graag wilde hebben maar wat je niet zomaar kreeg. Ga eens nadenken over hoe je dat dan oploste. Die oplossing zou je nu ook kunnen gebruiken. Nou, ik hoop dat je nu wat idee

Dochter vraagt: Hoi, Mijn moeder ik noem haar Mutti is altijd dronken in het weekend hoe kan ik daar mee omgaan?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Om te beginnen zou ik haar zeggen dat jij je daar zorgen over maakt en dat je er last van hebt. Het is heel belangrijk dat je aangeeft dat het moet ophouden, voor jou en voor haar. Dus er mee omgaan, nee, dat zou ik niet doen. Proberen een manier te vinden om het te laten stoppen, dat zou ik wel doen. Ik weet niet of je een vader hebt maar die zou je er ook bij kunnen betrekken. Belangrijk is dat je het aan andere mensen vertelt die je vertrouwt. Mensen die teveel drinken, proberen dat geheim te houden maar aan die geheimhouding moet je vooral niet meedoen. Ik weet niet hoe oud je bent, maar je zou ook op internet kunnen kijken bij de Brijderstichting. Die zijn er om verslaafde mensen van hun verslaving af te helpen. Want elk weekend dronken, dat klinkt als een verslaving. En dan zoek jij uit met de mensen van de Brijderstichting wat ze kunnen doen. Heel veel sterkte bij dit grote probleem.

anoniem vraagt: Is ADHD een ziekte?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Als je adhd hebt, zit er waarschijnlijk iets in je zenuwstelsel niet helemaal goed. Het lastige is dat er geen goede manier is waardoor je dat precies kunt vaststellen. Allerlei ziektes kun je vaststellen bijvoorbeeld door bloed te laten onderzoeken, of door een foto te laten maken, maar bij adhd is dat niet zo. Daarom noemt men het geen ziekte maar een zogenaamd klinisch beeld. Dat betekent dat je door hoe iemand doet, denkt dat hij of zij adhd heeft. Zit iemand heel vaak te wiebelen en praat hij snel voor zijn beurt, en is hij altijd alles kwijt, en vergeet hij makkelijk waar hij mee bezig was,en kan hij ineens heel kwaad worden, dan zijn dat allemaal voorbeelden die passen bij adhd. Een zo'n voorbeeld betekent nog geen adhd, maar een heleboel van die voordelen bij elkaar zouden er wel op kunnen wijzen. Ook is lang niet iedereen het met elkaar eens over wat nou een druk kind is, of een bijdehandje, of een sloddervos. Of iemand adhd heeft, heeft dus veel meer te maken met wat mensen zelf denken en zelf zien, en dan noem je het geen ziekte. Er zijn wel middelen die je zenuwstelsel helpen om beter te werken, waardoor dit gedrag beter te regelen valt. De dokter zoekt uit wat het beste middel is. Dar kan geweldig helpen om iemands gedrag te verbeteren en daarmee zijn leven fijner te maken. Maar er komt vast een tijd dat de dokter gewoon met een apparaat kan meten of iemand een adhd-zenuwstelsel heeft. En dan zal het een ziekte kunnen worden genoemd. Ingewikkeld h

Anoniempje vraagt: 2 kinderen pesten mij waarom pesten ze mij? sinds ik weg bem uit hun klas begon het laatst hebben ze mij laten struikelen en mijn moeder uitgescholden wat moet ik doen?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Anoniempje, Iemand die pest, die is niet best. Als het op school gebeurt, moet je moeder uitzoeken wat de school met ouders en kinderen heeft afgesproken over gepest worden. Bijna elke school heeft een pestprotocol, zo heet dat. Als ik je moeder was, zou ik die kinderen te spelen vragen zodat het tussen jou en hun juist gezellig kan worden. Als grote mensen het pesten gaan aanpakken, werkt het vaak beter en meteen voor een heel stel kinderen tegelijk. En als je je zelf sterker wilt voelen,kun je het beste op een sport gaan zoals judo. Succes!

michelle vraagt: als je nu altijt ruzie met je vrindin hebt wat doe je dan
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Vriendinnen heb je om het prettig mee te hebben. Dus als jullie altijd ruzie hebben, weet je dan wel zeker dat jullie vriendinnen zijn? Als je ruzie wilt voorkomen, dan kun je het beste zodra je de kriebels krijgt over je vriendin, uit elkaars buurt gaan tot de kriebels weer voorbij zijn. Je kunt ook nadenken over wat je eigenlijk zo irritant vindt over haar, en dan vragen of ze daar misschien rekening mee kan houden. Vraag haar wat ze irritant vindt over jou, en daar kun jij dan weer rekening mee houden. Als dat lukt, dan ben je pas echt vriendinnen.

ferdinand vraagt: waarom pesten ze nou* ik bent toch aardig*nou doei.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Ferdinand, Als ik jou was, zou ik aardige kinderen opzoeken om mee om te gaan. Als jij zelf ook aardig bent, zal dat vast en zeker lukken. Bij pesters kun je beter uit de buurt blijven. Waarom ze jou pesten? Weet je Ferdinand, er zijn altijd kinderen die het leuk vinden om een ander te pesten. Die kunnen zich niet in een ander verplaatsen. Die hebben nooit geleerd hoe je met anderen moet omgaan. Dat ze pesten, heeft dus niks met jou te maken, maar met henzelf.

jordy vraagt: Hai Ome Willem iedereen zegt dat ik een homo ben op mijn school om dat ik een oorbel aan de regte kant zit dat vind ik niet leuk bha!dat verander ik doei.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Jordy, In vind jou heel origineel met je oorbel. Je doet iets wat die anderen niet durven. Dat vind ik juist sterk van jou en dat zou ik vooral zo houden. Ze wennen er heus wel aan.

SOOF vraagt: HOI IK WORD EEN BEETJE GEPEST OP SCHOOL IK BEN ELF EN BEN EEN BEETJE DIK IK WEEG ONGEVEEL 55 KILO IK VIND OOK WEL DAT IK ER IES AAN MOET DOEN IK ZIT AL OP ATLETIEK EN GA MESHEN OP FITNIS KUNT U MIJ HELPEN?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Soof, Zijn ze nou helemaal doorgedraaid om jou te pesten omdat je een beetje dik bent? Ik durf te wedden dat jij niet de enige bent op school met te veel kilo's. Ik denk ook dat het niet met je gewicht te maken heeft. Iemand die zich onzeker voelt over zichzelf, straalt dat uit. En als iemand het leuk vindt om een ander te pesten, dan zoekt hij of zij een onzeker iemand uit. Het is heel goed om aan je gewicht te werken als het te veel is. Dat is gezond. Maar behalve je vader en je moeder en jezelf heeft niemand iets over jou te zeggen. Dus ook die pesters niet. Denk daaraan als ze in je buurt komen, dan voel je je gelijk een stuk zekerder en zullen de pesters een ander zoeken. En vertel je ouders en je juf of meester dat je gepest wordt, want die moeten het ook gaan aanpakken. Pesten is niet leuk, je doet een ander veel pijn dus als iemand het toch doet, mankeert er iets aan zo iemand. Makkelijk h

Maartje vraagt: Hallo, klein vraagje. kunnen dieren ook homo zijn? want mijn kat is dat volgens mij. masjel
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo Masjel, Ik ben geen dierenpsycholoog maar volgens mij kunnen dieren ook homo zijn. Als je zekerheid wil hebben, zoek het dan op in een encyclopedie of op internet. Leuke vraag van je!

Lisa en Denise vraagt: Liefe Ome Willem, wij zijn Lisa en Denise en wij zijn allebij verliefd op een jongen. Maar niet dezelfde hoor! Maar hoe gaan we nou weten of ze ons leuk vinden want dat durven we niet te vragen :$ Groetjes van Lisa en Denise hoor
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo meiden, Er is toch echt maar

MANUELA KUIPER vraagt: hallo ik heet manuela en ik heb een vraagje ik ga voor 2 weken bij de atc in lichtenvoorde en ik ben bang dat ik weg moet bij de hameland waar ik werk weet uw misschien wat ik er aan kan doen groetjes manuela
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Manuela, Als je bang bent dat je weg moet bij de hameland, kun je er maar het beste regelrecht naar vragen. En als klopt wat jij denkt, vraag dan ook gelijk waarom. Misschien zijn er dan nog afspraken te maken over wat je anders zou moeten doen. Heel veel succes!

Mark brossois vraagt: Hallo, ik ben verliefd op mijn vriend Chi, ik weet alleen niet hoe ik het moet vragen, ik ben erg verlegen. Het isn een chinees doei!
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Mark, Inderdaad een ingewikkelde toestand. Als je zeker weet dat je homo bent en niemand weet het nog, dan zou ik dat eerst aan je ouders en je vrienden vertellen. Geef je vrienden de tijd eraan te wennen. In die tijd kun jij uitvinden of Chi laat merken dat hij jou wel leuk vindt. Merk je daar niets van, dan zou ik heel voorzichtig zijn met hem iets over jouw verliefdheid te vertellen. Merk je er wel iets van, dan zou ik hem uitvragen en dan gewoon maar doen wat er dan in je opkomt. Ook zou je naar het COC kunnen gaan (vereniging van homo's) en kennis maken met mensen waarvan je weet dat ze homo zijn. Daar kun je dan ervaring opdoen over hoe zij het aanpakken. Succes!

Barry (dezelfde) vraagt: Hallo, ik heb een van die pestmannetjes in zijn gezicht geslagen, maar daarna hadden ze mij in de sloot gegooid, de meesters weten nu wel dat ze me pesten, en doen het niet meer, alleen word ik nu door andere mensen ook een beetje gepest, wat moetik?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Goed gedaan Barry! En nou een i Pod met een koptelefoon voor je verjaardag vragen en dan ben je voor de rest van de wereld onbereikbaar. Succes! (PS: wat ben jij trouwens goed in taal!!)

Jan Zoodsma vraagt: Hallo, ik ben Jan en ik ben 13 jaar, ik ben homofiel en daar zit ik helemaal niet mee, ik word wel een beetje gepest ermee, maar mijn vraag is hoe ik een andere leuke jongen kan ontmoeten die ook homofiel is. Alvast bedankt. Jan
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Jan, Ik kan je aanraden om te kijken op www.coc.nl. en ze je vraag te emailen. Er staan hele leuke dingen op, o.a. Danny's parade. Danny is 14 dus ik zou zeggen: erop af! Heel veel succes, Marga Akkerman

Barry 13 jaar vraagt: Hallo ik met Barry, ik heb een klein vraagje, op school word ik gepest en dat vind ik niet leuk, en als ik naar de docente ga, dan zouden ze me in elkaar slaan, ik moet best vaak huilen, kunt u mij helpen? Ik vind het echt niet leuk.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Barry, Je hebt altijd van die types die op zoek zijn naar een slachtoffer, iemand die ze bang kunnen maken waardoor ze zichzelf sterker voelen. Aso natuurlijk maar jij bent nu zo'n slachtoffer. Ze zien dus aan jou dat je bang voor ze bent. Dat kun je zelf aanpakken. Ze moeten aan jou zien dat je je sterk voelt. Je gaat voor de spiegel staan en je bedenkt op welke sterke persoon of op welk sterk dier je zou willen lijken. Als je die gekozen hebt, ga je je voorstellen dat jij die persoon of dat dier bent. Dan laat je aan de spiegel zien hoe dat eruit ziet, dat jij de bink bent. Als je dat goed kan, doe je hetzelfde als je op school bent. Je kijkt niet benauwd naar die andere kinderen, je komt op school en je denkt dat je de bink bent. Kop op, schouders recht. Dat heb je geoefend, dus dat kun je. En als je er toch toevallig eentje aankijkt, dan denk je gewoon: die sla ik op zijn smoel. Moet jij eens opletten hoe snel ze anders tegen jou gaan doen. Ik heb deze tactiek speciaal voor jou bedacht dus laat mij even horen hoe het gewerkt heeft. Dag Bar!

Toer 11 jaar vraagt: Lieve Ome Willem, ik zit al een tijdje met een probleem, wanneer ik in bed lig en ik denk aan mijn vriendin Chi-Ting krijg ik opeens een rechte piemel, is dit raar? Alvast bedankt voor je antwoord, groetjes Toer
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Toer, Misschien vind je het fijner om van Ome Willem een antwoord te krijgen, jongens onder mekaar, maar ik denk dat hij hetzelfde zal zeggen als ik: dat is helemaal niet raar. Sterker nog: dat is heel normaal. Het heeft te maken met dat je hele lijf gaat groeien om een volwassen vent te kunnen worden. Dat noemen we puberteit. In de puberteit gaat sex steeds belangrijker worden. Jouw lijf weet dat, en een stijve piemel is daar de eerste voorbereiding op. Sanderijn van der Doef heeft er leuke boeken over geschreven en die kun je van de bibliotheek lenen. Dus maak je geen zorgen!

celine vraagt: ome willem ik ben verlieft maar ik duur het niet te vragen wat moet ik doen liefs celine
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Lieve Celine, Je kunt kiezen uit verschillen adviezen. Kies jij maar wat het beste bij je past. 1. Je kunt hem vragen of hij verkering wil met jou. Dan kun je drie antwoorden krijgen: ja, of nee dat wil ik niet, of laat me er even over nadenken. De eerste is helemaal wat je horen wilt, de tweede en derde zijn niet zo leuk voor je hartje. Misschien durf je het niet te vragen omdat je bang bent dat hij nee zegt. Dat is niet leuk natuurlijk maar het gaat dan altijd zo dat jouw verliefdheid ook weer overgaat. 2. Je kunt ook gewoon niks erover zeggen. Als je het niet vraagt, kun je toch gewoon lekker verliefd op hem blijven zolang als je zelf wilt? 3. Je kunt ook wachten tot hij het aan jou vraagt. Want als hij verliefd is op jou, komt hij er zelf wel mee op de proppen. Als ik jou was, zou ik er ook nog even met je vriendinnen over praten. Die kunnen jou dan helpen met kiezen. Veel succes!

liza vraagt: hey ome willen me vriendje word op school altijd gepest wat moet ik doen dan me vriendje niet me word gepest groetjes van liza
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Ha die Liza, Wat lief dat jij je vriendje wil helpen! Jullie zouden in de pauze meteen samen moeten gaan spelen, en dan geen andere kinderen erbij. Als je vriendje dan wordt gepest, heeft hij geen tijd om daarop te letten, want hij moet op jou letten en met jou spelen. Dus moet jij je best doen om te zorgen dat hij echt met jou blijft spelen en met niemand anders. Na een tijdje mogen er wel andere kinderen meespelen die dat willen, maar alleen de leuke kinderen natuurlijk, niet de pesters. Met pesters wil je toch niks te maken hebben? Dus voor hun hoeft je vriendje zijn best niet te doen. Laat hij maar voor jou zijn best doen. Veel plezier samen!

verlegen meisje vraagt: hallo ome willem. bij mij op school zeggen ze altijd hele naare dingen tegen mij en nu moet ik altijd huilen... dan word ik nog meer gepest... ik moest er laatst zelfs van in mijn broek plassen... wat kan ik hier aan doen? groetjes
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo verlegen meisje, Als je gepest wordt, ga je niet huilen maar meteen naar de juf of meester. Die moeten ervoor zorgen dat het pesten ophoudt, niet voor

kontjes douwer vraagt: ik heb een probleem ik denk dat ik homo ben
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Marcel, Om de een of andere reden is het in onze maatschappij nog altijd lastig om tot de conclusie te komen dat je homo bent. Terwijl er in ons land een heleboel mensen zijn die er helemaal geen probleem mee hebben als een ander homo is. Ook best veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind gelukkig is, wat hij of zij ook is Zou je mij daarom eerst kunnen uitleggen wat voor jou het probleem is als je homo zou zijn? Vraag je je misschien af hoe je kunt weten of je het echt bent? Of vind je het moeilijk om ermee naar buiten te komen? Je schrijft dat je denkt dat je homo bent, maar wat zegt je gevoel daarover? Ik wacht daarom eerst even op jouw reactie voordat ik er verder op in kan gaan. Tot dan!

movtweea vraagt: er zit bij mij een heel lief maar ook vervelend jongentje in de klas hij slaat altijd en pest meisjes hij heet toevallag ook willem wat moet ik hier mee ?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste movtweea, Als dat jongetje je weer slaat of pest, meteen naar de juf of meester gaan. Die moet het dan gaan oplossen. Aks hij lief is, moet iemand hem een compliment geven: wat is het zo toch gezellig met jou. Als hij slaat of pest, wordt hij apart gezet totdat hij besloten heeft op te houden met slaan en pesten. Het werkt het beste als zijn vader en moeder ook meedoen aan dit plannetje. Succes!

Petertje vraagt: ik heb een paar dagen terug perongeluk/expres over 2 fietsen geplast, en nou had ik een vraag zou ik eigenlijk sorry moeten zeggen of is het wel een goeie daad geweest? Groetjes Peter
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Peter, Volgens mij is het inderdaad het beste om sorry te zeggen. Als je het expres gedaan hebt, was dat misschien omdat je boos was op iemand. Wat je dan veel beter kunt doen, is het gewoon zeggen tegen die persoon: ik ben boos op je daar en daar om. Daarna kun je het probleem gaan oplossen, terwijl je er nu door die plas-actie een probleem bij hebt. Dus een goeie daad was het niet, maar als ik heel eerlijk ben, vind ik het wel heel mooi van je bedacht! Lekker plassen als je iets terug wilt doen! Maar ja, je kunt wel denken wat je wilt maar niet altijd doen wat je wilt. Succes!

Frank vraagt: Ik heb extreem lang haar vinden mensen dat leuk? veel mensen vinden dat ik het kort moet knippen of krulspelden in doen, maar ik weet het niet, wat vind u? Groetjes frank ( een langharige jongen)
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Frank, Als jij je haar zelf mooi vindt, hou je het toch lekker zo? Al dat commentaar op je haar, daar moesten de mensen nou maar eens mee ophouden. Het is jouw haar en jouw hoofd en de rest laat je maar kletsen. Dus Frank, veel plezier met je lange haar!
Ome Willem antwoordt:

Arend vraagt: mensen zeggen dat ik niet tegen drank kan en ze schelden mijn uit voor dronken droppie ik vind dat echt niet leuk ik word er heel verdrietig van wat moet ik doen Liefs Arend
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Arend, Weet je wat ik denk? Ik denk dat ze niet weten wat ze zeggen. Ik zou gewoon terugzeggen dat ze beter uit hun doppen moeten kijken. Hebben ze soms een bril nodig? Als je eens wat pittigs gaat terugzeggen, krijgen ze meer respect voor je dan wanneer je er verdrietig van wordt. Misschien denk je nou: ja maar dan zeggen zij weer van allles terug. Nou, dan zeg jij ook weer wat stoers terug. Het is toch niet verboden om wat terug te zeggen? Niet jij bent zielig, maar die uitschelders zijn zielig. Want kinderen die uitschelden, zijn vaak kinderen die geen echte vrienden hebben. Ze kennen alleen maar meelopers. Wees maar trots op jezelf dat jij niet zo'n meeloper bent. Dus Arend, laat maar merken wat je van ze denkt, dat werkt veel beter dan verdrietig worden.

YVONNE vraagt: reactie nav eerdere vraag: weet niet wat er ooit is misgegaan, ze zit wel op de wc maar er komt geen plas (3 verschillende kinderwcbrillen geprobeerd); ze plast wel in bad; huisarts adviseert geen luier om en kado en wil niet doorverwijzen...
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Yvonne, Voor een verwijzing naar een hulpverlener lijkt het mij ook veel te vroeg. Het is namelijk helemaal niet raar dat een meisje van haar leeftijd nog niet zindelijk is. Maar de omgeving, vooral de moeder, kan het een groot probleem vinden. Moeders willen nog wel eens opscheppen over hoe snel hun kind zindelijk is, en dar sta je dan met je kind van bijna 4, maar echt, zindelijk zijn is de verdienste van het kind zelf. Dus laat je wat dat betreft vooral niet op de kast jagen! Lastig is wel dat sommige kleuterscholen eisen dat een kind zindelijk is voordat het op school komt. Daar gaat dus ook veel druk van uit. Nu duidelijk is dat er niets naars is gebeurd dat haar moeite om op de wc te plassen zou kunnen verklaren, is het belangrijk om de druk voor haar en voor jezelf van het plassen op de wc af te halen. In het bad plassen betekent dat ze zich in het water ontspannen voelt. Uit praktische overwegingen zou ik haar wel een luier omdoen. Besteed er verder geen aandacht aan en vertrouw erop dat ze op een dag het besluit neemt dat ze op de wc gaat plassen. Als ze het op de wc wil proberen, prima. Komt er na 2 minuten niks, ook prima. Forceer niets, dat is het belangrijkste. En wacht verder rustig af tot ze zelf aangeeft dat ze op de wc een plas wil doen. Is dat gebeurd, geef haar dan een grote dikke kus en lees een extra verhaaltje voor voor het slapen gaan. Kortom, geef jezelf en haar de tijd om het in haar eigen tempo op te lossen. Dat is meteen heel goed voor haar zelfvertrouwen! Laat je me nog eens weten hoe het ermee gaat?

yvonne vraagt: Mijn dochter van bijna 4 wil niet /durft niet op de pot of wc te plassen, alleen in een luier en liefst zonder dat iemand kijkt. We hebben al geprobeerd: belonen, negeren, met dwang op wc, erover praten, voordoen, zelf met open deur plassen... HELP
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Yvonne, Het klinkt of er een keer iets helemaal is misgegaan met de zindelijkheidstraining. Je moet weten dat peuters en kleuters van dagelijkse dingen enorme drama's kunnen maken. Dat komt omdat ze heel goed van alles kunnen bedenken wat we fantasie noemen omdat het met de werkelijkheid niets te maken heeft. Zo kan een kleuter bij het ruisen van bomen denken dat er een beer achter die boom staat te zuchten. En beren in je achtertuin.... doodeng! Peuters en kleuters weten vaak fantasie en wat echt is, niet van elkaar te onderscheiden. Belangrijk is om eerst uit te zoeken waar je dochter ooit heel erg van geschrokken zou kunnen zijn dat te maken heeft met naar de wc gaan. Heeft iemand bij voorbeeld eens gezegd dat het heel gevaarlijk is om in je blootje te lopen? Of dat je heel stout bent als je niet op het potje plast? Heeft ze misschien een keer een man zien plassen en zou ze geschokken kunnen zijn van die (in haar kleine kinderogen) grote piemel? Als je een iee hebt wat het zou kunen zijn, schrijf dan nog een keerte, dan kan ik beter over een oplossing nadenken. Dwingen heeft in elk geval geen enkele zin. Zij is ergens bang voor door wat ze eens gefantaseerd heeft. We moeten eerst weten wat dat zou kunenn zijn. Hoor ik het van je?

Mariska vraagt: ik ben verliefd op een jongen wat moet ik nu doen want ik durf het hem niet te zeggen en het is mijn beste vriend
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Als hij al je beste vriend is, is het verstandig om het voorzichtig aan te pakken. Eerst vraag je: ben jij wel eens verliefd geweest? Zegt ie nee, dan vraag je: ben jij nu misschien verliefd? Zegt ie weer nee, dan hou je erover op. Zegt hij dat hij wel eens verleifd geweest is, ddan vraag je ook: en ben je nu verliefd? Zegt hij ja, dan zeg je: wil je ook vertellen op wie? Zegt hij ja, en ben jij het, dan vertel je natuurlijk gelijk dat je ook op hem bent. Dat heeft hij dan wel verdiend na al die persoonlijke vragen van jou. Maar zegt hij dat hij nu niet verliefd is, dan kun jij misschien ook maar beter niets erover zeggen. Als de een verliefd is en de ander niet, dan is het ongelijk en dat is voor vrienden niet zo fijn. Ben je allebei verliefd, dan is het gelijk en dat is voor allebei fijn. Ingewikkeld h

Olga vraagt: Onze dochter van 2,5 is niet onder de indruk van onze waarschuwingen. Alles geprobeerd, zeggen dat we ons zorgen maken, pets op haar kont. Nu sluiten we haar maar op in haar kamer (ze probeerde 3 x op een avond uit een raam te klimmen,Nijntje nadoen
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste moeder Olga, Kinderen van deze leeftijd gaan graag hun eigen gang. Dat wordt ook wel de peuterpubertijd genoemd. Ze kunnen je tot wanhoop brengen, zeker als het kind ook nog eens een flink temperament heeft! Het kan een jaartje duren, maar als ze naar de kleuterschool gaan, zijn de meesten zo gekalmeerd dat ze prima in een klas kunnen meedraaien en accepteren wat de juf zegt. Maar dat vraagt wel enige voorbereiding van de ouders. 1. Je dochter is het type dat moet leren van de gevolgen van haar gedrag. Waarschuwen helpt niet. Doet ze iets wat je absoluut niet goed vindt, grijp dan meteen in zodat ze niet verder kan met wat ze aan verkeerds doet. 2. Dit net zo lang herhalen tot ze dat ongewenste gedrag niet meer vertoont. Zeg erbij: dit mag niet, dat mag wel. Geef dus ook aan wat je w

wendy vraagt: beste, Mijn jongste zoontje van 3 jaar kan ongelooflijk driftig zijn, vooral als hij iets moet doen waar hij op dat moment geen zin in heeft. Straffen of in de hoek zetten helpt niet, want hij trekt zich daar niks van aan.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Allerbeste Wendy, Eigenlijk doet je zoon precies wat jij zou moeten doen: je niks aantrekken van zijn gedrift. Dat geeft je de gelegenheid om nog even na te denken over wat je van hem vraagt. Overval je hem misschien met een opmerking terwijl hij lekker zat te spelen? Of heeft hij een kort lontje in zijn familie? Wat is belangrijker: dat hij doet wat er moet gebeuren, of dat hij ophoudt met driftig zijn? Hoe reageer je zelf als je iets moet doen waar je geen zin in hebt? Toch ook vast wel met commentaar? Zie het als een manier om de overgang te maken naar iets doen waar je geen zin in hebt maar wat toch moet gebeuren. Dat laatste moet hij van jou gaan leren. Dat hij driftig wordt, is zijn manier van commentaar leveren. Maar dat is tegen niemand gericht, hij moet gewoon zijn ongenoegen even kwijt. Maak hem duidelijk dat het toch echt moet gebeuren zoals jij dat hebt gezegd, pak hem beet en zorg dat hij het echt gaat doen. Zo leert hij dat je zijn emoties respecteert (kwaad) maar dat je wel zijn gedrag wilt sturen. Door je niet in de war te laten brengen door zijn gedrift, zou dat normaal gesproken minder moeten worden in de loop van een paar maanden. Op zijn leeftijd is driftig zijn heel gewoon, een vorm van protest die weer overgaat als ze jonge kleuter zijn Het kan dus nog wel even duren. Oren dicht en gewoon volhouden!

Annemieke Tijsterman vraagt: Onze rakker Bram van 6 jaar kan heerlijk spelen, met of zonder anderen. Het enige waar ik me aan stoor zijn de geluiden die hij maakt tijdens zijn spel. Het zijn meer klanken dan woorden.
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Annemieke, Veel jongens van Bram's leeftijd begeleiden hun spel met allerlei geluiden. Tut

vera van durnen vraagt: hallo hier vera weer, die stiefvader van mij die denkt echt dat die de macht over mij heeft.maar u zij dat hij niks met mijn opvoeding te maken heeft.maar geld dat ook als mijn vader niet zijn verantwoordelijkheden neem,zoal mijn moeder dat zegt xxx
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Vera, Het is voor elk kind het fijnste als het wordt opgevoed door zijn vader en zijn moeder. Dan moeten die vader en moeder dat ook wel doen natuurlijk. Dus je troosten als je verdriet hebt, luisteren als je een probleem vertelt, je leren met anderen om te gaan en je leren je schoolwerk in orde te maken. Als je vader dat om de een of andere reden niet kan, blijft dus je moeder over om je op te voeden. Misschien wil jouw stiefvader je moeder alleen maar helpen met opvoeden, want in je eentje een kind opvoeden is soms heel zwaar. Ik heb wel een idee voor jou: als jij het je moeder niet te lastig maakt, dan heeft zij ook geen hulp van je stiefvader nodig. Dan heb jij de macht over jezelf en daar hoort ie. Veel succes en ook veel sterkte want het is niet zo makkelijk om te doen!

vera van durnen vraagt: hoi... mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft een nieuwe vriend en ik maar veel ruzie met mijn moeder en mijn stiefvader.ik zie mijn vader ook bijna nooit omdat hij een hele vervelende ziekte heeft!!! heeft u raad?? xx
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Vera, Wat een verdrietig verhaal! Ik denk dat jij je flink in de steek gelaten voelt door je moeder en vader, terwijl jij als kind altijd je best gedaan hebt om een goed kind voor ze te zijn. Ik vind het dus helemaal niet gek dat jij dat helemaal zat bent en er kribbig door wordt. Wat kun je doen om je daar minder ellendig over te voelen? 1. net zolang zeuren tot je je vader vaker ziet. 2. proberen goeie maatjes te worden met de vriend van je moeder. Wie weet hoe leuk het met hem kan zijn! Natuurlijk is hij je vader niet en dat zal hij ook nooit worden, dus met jouw opvoeding moet hij zich niet bemoeien, maar je zou er wel goede vrienden mee kunnen worden. Dat levert je gezelligheid op en dat is dan weer een voordeel. Succes!

moeder martine vraagt: Hoe krijg ik het voor elkaar rustig te blijven als 2 kinderen niet zo heel goed gaan op school? Mijn zoon van elf wil niet leren en mijn dochter wordt onderzocht omdat ze niet zo goed kan rekenen (op oren evt bezoek Riagg)Wordt gauw nerveus van.....
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Lieve moeder Martine, Die onrust hebt u misschien wel omdat u zich van alles in het hoofd haalt over wat er van uw kinderen later terecht moet komen als uw kinderen problemen hebben met leren. Gelukkig vinden scholen en leerkrachten het heel belangrijk dat er uit kinderen komt wat erin zit. Het onderwijs let vooral op kinderen met moeilijkheden, veel meer dan op kinderen met hele knappe koppen. Waarom zou u niet gewoon nieuwsgierig worden naar wat ze er op school van maken en de leerkrachten hun werk laten doen? Waarom zouden uw kinderen heel goed moeten gaan op school? Moeten alle kinderen professor worden? Of schaamt u zich voor de buren als u niet met grote verhalen over hun cijfers kunt komen? Kop op mam, wees toch gewoon trots op juw kinderen die zo goed zijn in andere dingen. Aardig zijn is tegenwoordig minstens zo belangrijk als het hebben van een gestudeerd hoofd.

jill vraagt: Mijn zusje is nu 4 en nog slaapt ze niet 1 nacht door! =) ze word steeds snachts wakker en dan holt ze naar me ouders die vervolgens weer wallen van hier tot tokio hebben =) hihi weet jij raad?? groetjes jill en noa ( het schone slaapstertje) (!!!)
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo Jill en Noa, Ik denk dat Noa het bij papa en mama in bed veel gezelliger vindt dan in haar eigen bed. En eerlijk is eerlijk, dat is het ook. Maar als een kind groter wil worden, moet het echt leren om in zijn eigen bed te slapen. Het helpt om groter te worden als papa en mama overdag aan Noa vragen best moeilijke dingen vol te houden, bijvoorbeeld aan tafel blijven zitten ook al wil ze liever spelen, haar eigen bordje naar de keuken brengen, haar speelgoed opruimen als het tijd is. Dus papa en mama moeten haar als een groot kind behandelen en niet als een baby. Noa zal dan heel trots op zichzelf worden en dan wil ze op een keer ook gaan proberen in haar eigen bed groot te zijn. En als dat lukt, dan krijgt van van papa en mama een dikke kus en een sticker. Hoor ik van jullie hoe het afloopt?

Maiko vraagt: Heej Ik ben verliefd op inge wat moet ik doen>?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hoi Maiko, Dat kun je haar gewoon vertellen. En als je bedoelt: wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ze ook op mij wordt? Ik zou zeggen: heel lief en attent voor haar zijn. Hoe dat moet, dat hoef ik jou vast niet uit te leggen. En als ze echt niet verliefd is op jou? Dan zul je je heel naar kunnen voelen. Maar misschien helpt het als je over haar blijft dromen, want dromen staat vrij, over hoe leuk het had kunnen zijn, en dan zul je merken dat je daar een keer schoon genoeg van krijgt en dan is jouw verdriet ook veel minder geworden. Maar ik hoop heel erg dat het aan komt. Veel succes!

claudia vraagt: halllo ik ben heel erg verliefd op een jongen en wil hem verkereing varagen maar durf niet groetjes claudia
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Lieve Claudia, Ik snap heel goed dat dat eng is. Stel je voor dat hij nee zegt!! Maar weet je, als je het niet vraagt, komt je er nooit achter. Stel je voor dat hij ja zegt! En als je het niet vraagt, weet je dat dus ook nooit!! Gewoon verkering vragen dus. Als ik jou was, zou ik eerst een plannetje maken om iets leuks te gaan doen voor het geval hij nee zegt. Dan ga je daarna dat leuke doen, en dan ben je er even wat minder verdrietig om. Ik ga duimen dat hij ja zegt.

Rene & Caroline vraagt: Onze 2 dochters van 7 en 9 jaar "slapen" bij elkaar op de kamer maar helaas duurt het uren voordat ze gaan slapen en ze komen ook steeds met een smoesje naar beneden. Het lijkt wel of niets helpt. Wat kunnen wij hiertegen doen?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Lieve ouders, ik zie het voor me: twee van die giebelende meiden die uren kunnen kletsen. Er zal wel een reden zijn dat de dames bij elkaar slapen, maar er is maar 1 oplossing: apart laten inslapen. Daar zullen ze wel flink bezwaar tegen maken, maar als jullie duidelijk zijn in je besluit: er wordt apart geslapen, dan kalmeren ze daarvan. Altijd als ouders duidelijk zijn en een kind merkt dat daar niet aan te tornen valt, wordt het er uiteindelijk rustiger van. En dat is nodig om in slaap te vallen: innerlijke rust. Hetzelfde geldt voor het in bed blijven: als jullie willen dat ze in bed blijven, dan moeten ze zich daaraan houden. Misschien zijn jullie niet gewend om zulke regels op te stellen, maar het is echt nodig en je bent heus niet streng als je het wel doet. Als jullie dochters aan jullie kunnen horen dat je meent wat je zegt, zullen ze er zich aan gaan houden. Maar dat begint dus met jullie eigen opstelling. Sterkte!

cecile vraagt: Lieve... Onze oudste dochter van 3 wil bij oma en opa wonen i.p.v. bij papa en mama en haar tweelingzusjes van 1. Ze logeert er nu al een week en we bellen elke dag maar ze wilde ons niet eens spreken. Vandaag wilde ze ons dan wel spreken om te vertellen dat ze op de pony van de buurman heeft gereden. Zal ze nog iets van heimwee krijgen? Wij zijn (volgens mij) geen strenge of sentimentele ouders maar nu wel heel verbaasde ouders. Dit "probleem" kunnen we niet in de boekjes vinden. We zagen ome willen vandaag bij k3 vandaar dat ik op deze site belandde. groeten! Cecile
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Allerbeste Cecile, Zo te lezen heb je een nieuwsgierige zelfstandige dochter die op haar manier zegt dat ze het bij opa en oma heel erg naar haar zin heeft. Het kan best dat ze het er extra fijn heeft omdat ze dan van haar tweelingzus verlost is. Dan is er alle aandacht voor haar en ze hoeft met niemand anders rekening te houden. Bij opa en oma voelt een kind zicht nummer 1, en met een tweelingzus erbij zal dat bij de ouders thuis niet vaak voorkomen. Maar daarom is ze nog wel gek op haar vader en moeder! Verder heb je twee soorten mensen: de 'wortelschieters' en de 'verhuizers'. De laatste soort verplaatst zich makkelijk, de eerste soort verplaatst zich liever niet. Misschien is je dochter een verhuizer. Dat betekent dat jullie moeten aangeven wanneer ze weer thuis komt, want uit zichzelf zal ze dat niet zo gauw doen. Misschien een idee dat haar tweelingzus ook eens bij opa en oma gaat logeren en jullie je verhuizertje een tijdje thuis hebt zonder zusje?

corina nanai-kooij vraagt: beste ome willem, ik ben moeder van o.a.een rakker van 6 jaar. met veel plezier hebben wij uw voorstelling in luxor (rotjeknor) gezien. ter zake: de dame in kwestie wil het liefst heel de dag brood eten. pannenkoeken, patat, tosti, soep, kip en dan houdt het op. we hebben al van alles geprobeerd, van dan maar niets (je krijgt vanzelf honger) tot je eet dit beetje op! belonen,prijzen,straffen, negeren, niets helpt. wij eten heel divers en dingen als zuurkool of (hete) vis hoeft ze echt niet te eten. haar oudere zus eet van alles lekker mee, maar mijn jongste...iedereen zegt dat het wel goed komt maar ik ben bang dat ik een appelmoes/kipfiletkind krijg. geen smaak-ontwikkeling dus....wat kan ik nog meer doen?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo Corina, Sommige kinderen lusten heel veel, anderen bijna niets, en jij hebt van ieder soort een kind in huis. Zo te lezen is gevarieerd eten in jouw gezin belangrijk, je houdt denk ik van koken en vindt het gezellig om met elkaar aan tafel te zitten. Ik zou zeggen: ga voor de gezelligheid en niet voor het verplicht gezonde dingen eten. Haar smaak trekt wel bij, en dat kan het hele leven doorgaan. Je kookt gewoon wat je je gezin graag wilt voorzitten, en zij eet er wel of niet van, dat is aan haar. Maak er geen strijd van want die verlies je. Het is natuurlijk wel zo, dat als ze dan tussendoor honger krijgt, tja, dan moet ze wachten tot het etenstijd is. Met een beetje fantasie is het voor haar toch aantrekkelijk te maken, misschien door appelmoes als dipsaus te presenteren bij rauwe worteltjes. En wat dacht je van bloemkool met vanillevla? En laat haar vaste dag in de week kiezen wat zij wil eten. Misschien ook leuk voor de andere dochter? En wist je dat de restaurants vol zitten met volwassenen die vroeger ook niet anders wilden dan kip met appelmoes? Hoor ik even of je dit ook een goed idee vindt?

esther luijten vraagt: hoe ga ik om met een kleuter( 5) die voortdurend liegt?? Even voor de goede orde, ik ben leerkracht en heb al van alles geprobeerd, misschien heeft u nog een tipje!! Alvast bedankt...
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Esther, Laten we ervan uitgaan dat het gaat om een kleuter met een levendige fantasie. Dat maakt het een stuk makkelijker om ermee om te gaan. Want als je dan een opmerking krijgt van dit kleutertje waarvan je denkt: dit klopt niet, dan zeg je daarna: en wat zou je vertellen als het verhaal echt waar is? En daar dan heel aandachtig bij kijken, zodat duidelijk is dat je het andere verhaal ook heel graag wilt weten. Ga er maar lekker even laag voor zitten. Zo help je hem/haar om na te denken over wat echt waar is en wat gefantaseerd. Als dit niet werkt, laat het me weten. Dan ligt het misschien ingewikkelder. Succes!

Natalie vraagt: Beste Ome Willem, Ik heb 2 zoontjes van net 7 en net 4 jaar oud. Allebei ontzettende lieve en leuke rakkers, tenzij je ze samen in 1 kamer hebt... Ze maken dan echt ontzettend veel ruzie, samen spelen lukt nog geen 5 minuten, ze lopen elkaar constant te treiteren. Erover praten, straffen, afleiden, we hebben al van alles geprobeerd, maar met weinig resultaat. Weet u hoe we dit het beste kunnen aanpakken? Groetjes van een grote rakker, Nathalie
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Nathalie, Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: waarom is het eigenlijk zo erg dat die rakkers elkaar lopen uit te dagen? Je kan het treiteren noemen, maar jongetjes zijn nou eenmaal vaak bezig met kijken wie de sterkste is, en dat oefenen broertjes op elkaar. Zeker als de jongste zich heel groot voelt en zich ouder wil voordien dan hij is, kun je een hok vol herrie hebben. Het is dus normaal, maar je kunt er wel wat aan doen. 1. Maak het verschil tussen oudste en jongste groter dan nu. Zorg dat de oudste meer rechten heeft, bijvoorbeeld later naar bed mag. Maar natuurlijk heeft de oudste ook meer plichten, zoals voor het naar schoolgaan zijn pyama onder zijn hoofdkussen moeten leggen. De jongste zal flink protesteren en zich achtergesteld voelen. Veel moeders vinden het daarom sneu voor de jongste dat hij niet hetzelfde mag als de oudste. Maar als er nou eenmaal een verschil in leeftijd is, waarom zou je daar dan moeilijk over doen? 2. Deze heren hebben leiding nodig, en die geeft u. Als u wilt dat ze samen spelen, gaat u een spel mee ze doen en u zorgt ervoor dat ze zich aan de regels houden. Zonder pardon, geen uitvoerige discussies. Vergelijk het met een voetbalwedstrijd. Die kan vreselijk uit de hand lopen als de scheidsrechter onvoldoende leiding geeft. Trouwens een ideale situatie om hun vader bij in te schakelen! Geef ze een compliment als het spel gezellig verloopt, en houd ermee op zodra het ruzie wordt. Voorlopig zullen ze elkaar ondanks deze tips nog wel als concurrenten zien, maar alle beetjes helpen

Ingrid Boonstra vraagt: Mijn dochter van 7 jaar kan soms heel brutaal zijn. Ze kan dan heel bits een antwoord geven. Of als ik zeg zoals vandaag dat ze echt moet opschieten, dan schopt ze de deur dicht. Wanneer je dan direct naar school moet, vraag ik mij vaak af; Hoe straf ik haar dan? Pas als ze uit school komt? Alleen zeggen dat ze niet zo brutaal moet zijn helpt natuurlijk niet. Graag bruikbare tips, groetjes Ingrid Boonstra
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste moeder Ingrid, Dat brutale is niet tegen u gericht, ze moet alleen even haar ongenoegen kwijt. Uw dochter lijkt me een meisje dat niet zo vlot omschakelt van wat ze zelf aan het doen is naar naar wat de ander van ze vraagt. Dat is normaal en dat hebben heel veel mensen. Een opmerking van een ander kan dan heel storend zijn en even flink haar humeur bederven. Ga maar na hoe u zelf zou reageren, lekker bezig met de was ophangen en ineens is daar een kind dat onmiddellijk hulp moet bij zijn jas dichtmaken. Dan raak je zelf ook weleens ge

Diana Stoppels vraagt: Hoi, Mijn jongste dochter, Danara (2 jaar), bijt altijd haar zus (Desanka, 4 jaar) als ze haar zin wil hebben. Gelukkig is de oudste best begripvol, maar toch vind ik het moeilijk om het haar steeds weer uit te leggen dat Danara dat nog niet goed snapt. En als ze niet bijt, dan gaat ze Desanka in het gezicht knijpen. Hebben jullie een tip ?? Alvast bedankt. Diana
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Zoiets hoort bij een fase. Die woorden zeggen kinderen graag en vooral jongetjes als ze kleuter zijn. Ze hebben dan veel belangstelling voor hun eigen lijf, ze weten allang dat ze een piemel hebben maar als kleuter lijkt het wel of ze het ineens anders gaan bekijken. Ze gaan het verschil zien tussen jongetjes en meisjes, kunnen ook al verliefd gaan worden, je zou haast zeggen: de wereld van de piemel gaat voor ze open! Ze krijgen belangstelling voor het spleetje van de meisjes en doktertje spelen wordt nou niet gelijk een rage maar ze willen wel op avontuur. En een piemel, tja, dat is nou eenmaal zo, daar kun je mee plassen en mee pretmaken. Dus is het niet gek dat uw zoontje het over pis heeft. Een beetje willen uitdagen, dat vinden jongetjes ook leuk, en op deze manier lukt hem dat prima. U kunt het op verschillende manieren aanpakken maar u kunt het ook laten, over gaat het toch wel. Maar als het u stoort, zeg dan bijvoorbeeld dat hij een vast half uur per dag pies en poep mag zeggen zoveel als hij wil, en zo hard als hij kan. U zult zien dat de lol er dan gauw af is. Als hij het buiten die tijden om doet, dan zegt u dat het nog geen tijd is en wanneer het wel tijd is. Dat u er dan met zijn allen voor gaat zitten, bijvoorbeeld 's avonds na het eten. Ook kunt u als hij het weer zegt, er rustig naar luisteren en hem dan een compliment maken dat hij dat zo mooi kan zeggen. Op deze manier geeft u een heel andere betekenis aan wat hij bedoelt, en dat maakt het voor hem vele minder interessant om zo uit te dagen. Als ze naar groep 3 gaan, is het vaak weer over, dan vinden ze het een beetje inderachtig is. Maar ik ken volwassenen die het heerlijk vinden om poep- en piesmopjes te vertellen. Dus dan gaat het nooit over! Ze doen het dan alleen niet de hele dag. Ook Willem roept niet steeds over zijn broodje poep, alleen in de voorstelling.

Bianca vraagt: goedendag ome willem, mijn dochtertje is heel bang voor de onweer. ik heb veel al geprobeert, maar weet der niet over de angst heen te helpen, zou u me kunnen helpen. dank u wel. bianca
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Bianca, Als moeder wil je graag dat je kind nergens bang voor is. Om meteen maar eerlijk te zijn: dat is voor een moeder een onmogelijke opgaaf. Onweer is een voorbeeld van iets waar veel mensen bang voor zijn. Dat is op zich niet gek, je leest er in de krant ook wel eens vervelende verhalen over. Die angst opheffen lijkt me moeilijk. Maar als je weet wat je bij onweer beter wel en beter niet kunt doen, dan ben je er beter op voorbereid en is het minder eng als je het meemaakt. Zo wordt aangeraden de ramen dicht te houden, en als je buiten bent omdat het niet anders kan, nooit onder een boom te schuilen en ervoor te zorgen dat je je enkels en je knie

henrieke vraagt: Als mijn kind naar ome willem kijkt en als hij dan dat buiten op straat zegt schaam ik me erg (hij is inmiddels 12!!) wat nu te doen om dit te stoppen
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Hallo Henrieke, ik denk dat heel veel kinderen van zijn leeftijd het in hun hart leuk vinden om naar ome Willem te kijken maar dat niet durven toegeven. Ome Willem is voor alle leeftijden omdat iedereen een stukje kind in zich bewaart en met ome Willem mag je daarvan blijven genieten. Hij kijkt er heel anders naar dan een kind van vier, en een volwassene kijkt er ook weer heel anders naar. Ik vind het eigenlijk heel origineel dat uw zoon zich niks aantrekt van wat anderen van hem denken, en dat hij niet zo'n meeloper is. Het lijkt me fijn voor hem als zijn moeder trots op hem is, in plaats van zich schaamt. Wat denk jij?

Willemijn Vissers vraagt: Beste Ome Willem, Ik heet bijna net zo als jou. Alleen ben ik een meisje dus ik heet Willemijn. Ik ben 3 en ik kan een heleboel. Maar ik kan niet naar de wc, dat vindt ik eng. Ik doe wel een plas op de wc, dat kan ik ook bijna zelf. Maar dat andere dat doe ik niet dan ga ik huilen, heel hard. Pappa en mamma zeggen dat ik wel mag poepen op de wc maar dat durf ik niet. Wat nu?
Dr. Marga Akkerman antwoordt: Beste Willemijn, Jij bent al hartstikke dapper dat je op de wc durft te plassen. Misschien vind je een poepje doen wel eng omdat je dan veel langer op de wc bent dan bij een plas. Wie weet durf je het wel als mamma of pappa erbij blijven. Gaan die een liedje zingen intussen, of je voorlezen, terwijl jij op de wc zit en dan zie je wel of er wat komt. En als je het dan nog steeds niet durft, wacht je gewoon tot je het niet meer eng vindt. Niemand zegt dat je op jouw leeftijd al op de wc moet durven poepen. Dag Willemijn, veel plezier op de wc!